6 Mart 2013 Çarşamba

LED Nedir?

led-lamba
LED, ingilizce'de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED'lerin genel görünüşü sol taraftaki gibidir.

Ledler yarı iletken malzemelerdir.Ana maddeleri silikondur. Üzerinden akım geçtiğinde foton açığa çıkararak ışık verirler.Değişik açıda ışık verecek şekilde üretilebiliyorlar. LED’in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır. Şeffaf kılıflı bir LED’e dikkatli bakılırsa LED çipi gözle görülebilir


Led'lerin direnci dinamiktir.Yani bu direnç üzerinden geçen akıma göre değişir. Bu yüzden Led'i bir akım kaynağına doğrudan bağlarsak kısa devre olur. Bu yüzden devreye seri bir direnç bağlamak gerekir. Ledler tıpkı bir zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür.

Son yıllarda ledler de mavi ışığın kullanılabilmesi ile RGB aydınlatma mümkün olmuş ve birçok sektörde uygulama alanı bulmuştur. Ledlerin enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğünün başlıca sebepleri arasında omik bir yük olması ve ısı kayıplarının az olması gösterilebilir. ayrıca ömürleri oldukça uzun olan bu diyotlar diğer ampuller gibi flaman taşımadıklarından dolayı hemen her koşulda sorunsuz kullanılabilirler. Bugün ulaşılan aydınlatma değerleriyle henüz genel aydınlatma için maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen sinyalizasyon ve dekoratif aydınlatma unsuru olarak (Obje görselleri, Wallwash vb.) ilgi görmektedir. Ayrıca kızılötesi (infrared) led'ler uzaktan kumandaların televizyonla iletişimini sağlar.

Son yüzyılın en büyük buluşları arasındaki yerini alan led artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Kelime anlamı olarak ışık yayan diyot demek olan led aydınlatma sektöründeki yerini gün geçtikce ve büyük bir hızla almaya devam ediyor. Doğa dostu olan led küreselleşen dünyamızda enerji sarfiyatı bakımından da önemli yer teşkil ediyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder