7 Mart 2013 Perşembe

Şerit Led Nedir?

Şerit led birden fazla led‘in bir esnek pcb üzerine belirli aralıklarla dizildiği (genelde metrede 30 veya 60 led), piyasada yaygın olarak dekoratif aydınlatmada kullanılan bir led çeşididir. Silikonlu şerit led, silikonsuz şerit led, üç çipli şert led, tek çipli şerit led, rgb şerit led (renk değiştiren) gibi türleri mevcuttur. Mimaride, süsleme işlerinde, arabalarda, teknelerde, tabela yapımında, vitrin süsleme veya aydınlatmalarında çokça kullanılmaktadır.

şerit-ledler
Genellikle 12volt ile besleme yapılır. Genelde Türkiye’de satılan şerit ledlerin %99′a yakın kısmı çin malıdır, geri kalanı ise Tayvan ve Kore malıdır. Çin malı olması şerit ledin kötü olacağı anlamına gelmemektedir, çin’de de üretim kalite kalite değişmektedir. Çok kaliteli, iyi ışık veren ve uzun ömürlü çin malı şerit led olabileceği gibi, çok kısa ömürlü sönük ışık veren tayvan malı şerit ledler de bulunabilmektedir.

 Şerit led’in ömrünü belirleyen en önemli faktör ise kullanılan güç kaynağının kalitesidir. Aynı şerit led farklı marka adaptörlerle kullanılarak yapılan bir denemede kaliteli marka güç kaynağı takılan yerde 6 ay sonunda hiçbir arıza veya ışık kaybı olmazken kalitesiz marka adaptör kullanılan yerde ise 1 haftada birkaç yerde bozulma 6 ay sonunda ise ledlerin yarısında bozulma tespit edilmiştir. Dolayısıyla güç kaynağında kalitesine güvenebileceğiniz markaları kullanmanız uygulamanın ömrü açısından çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder